Muzyka na weselu - wybrać DJ'a czy zespół?
Kilkuosobowy zespół muzyczny czy DJ? Jakie są plusy i minusy dokonanego wyboru? Na co zwrócić uwagę przed skontaktowaniem się z wybranymi podmiotami? Postaramy się udzielić odpowiedzi na te pytania.
2015-07-23, 10:44

Niewątpliwą zaletą przemawiającą na korzyść zespołu muzycznego jest fakt, że muzyka grana jest na żywo. Choć i tutaj bywa różnie. Czasem zdarzają się zespoły, głównie dwuosobowe, w których jedna osoba śpiewa a druga odtwarza muzykę z keyboardu. Na szczęście przypadki takie zdarzają się bardzo rzadko.

Minusem dla zespołu muzycznego jest koszt usługi, jaki mimowolnie (przy np. pięcioosobowym składzie) jest wyższy niż w przypadku DJ'a. Dla każdego członka zespołu trzeba również zapewnić miejsce przy stole (lub ustawić oddzielny stolik), co generuje kolejne koszty. Trzeba mieć również nadzieję, że wokalistka/wokalista będzie miał tego dnia zdrowe gardło i wyczucie rytmu :)

DJ nie zagra nam muzyki na żywo, za to zagra nam wszystko (czego żaden zespół bez choćby krótkiego przygotowania nie potrafi). Pewna jest też jakość oferowanej usługi - ustalacie wspólnie listę nagrań, jakie mają uświetniać zabawę, wyrażając lub nie zgodę na wybór muzyki również przez gości.

Koszty wynajęcia DJ'a są kilkukrotnie niższe, niż w przypadku zespołu muzycznego, do tego w cenę wynajęcia są już coraz częściej dodatkowe atrakcje (zimny dym, bańki mydlane, dodatkowe światła).

DJ może być jednocześnie wodzirejem (który czasem na weselu się przydaje), w przypadku zespołu muzycznego niemożliwe jest, żeby któryś z członków mógł zostawić instrument lub mikrofon, by móc prowadzić konkurs lub rozkręcać imprezę.

Duży wybór zespołów muzycznych i DJ'ów można znaleźć w portalu www.muzyka-wesele.pl

Kamil Kulpa
Product Manager